1930-ndatel aastatel pöörati Eesti liidu väljaannetes väga suurt rõhku tervisele. Vähemalt kord aastas ilmus Meie Aja tervisele pühendatud erinumber ning ka Misjoniteadetes käsitleti pidevalt tervisliku eluviisiga seotud teemasid. Suurt tähelepanu pöörati toitumisele ning tihti avaldati lihtsate ja tervislike toitude retsepte. 1938. aasta Misjoniteates oli toodud alljärgnev retsept.

Maitsev kartulikeeduvee kaste

Hästi pestud kooritud kartulid pannakse paraja rohkuse veega ja paraja soolaga keema. On kartulid pehmeks keenud, valatakse keeduvesi teise puhtasse keedunõusse nii palju kui kasteks arvatakse vaja olevat ja lastakse uuesti vaikselt keeda. Samal ajal hõõrutakse 2-4 munakollast kausis, lisatakse hapukoort munakollaste juure ja ka õige pisut peent jahu ning hoitakse, et jahu ei läheks mitte klimpideks ning see segu hõõrutakse kausis segi juure lisades jahedat kartulikeeduvett. Siis valatakse kogu see segu aeglaselt keeva kartulikeedu vee juure ning segatakse viimast kogu aja, et hoiduda kokkukeemise eest.

Munavalgeid ei või juurde lisada seepärast, et kaste kaotab siis oma ilusa kollase ja selge värvi ning ühtluse. Maitse peenendamiseks võib juure lisada sidrunihapet või sidrunimahla.

Selline kaste on hästi maitsev ja võib tarvitada peagu iga toidu juure.

Üleskutse: Valmista täna toit värskest ja tervislikust saagist ning proovi ülaltoodud retspeti alusel valmistada maitsvat kastet.