skip to Main Content

1944. aasta suvel tabasid Eestit II maailmasõja rängad lahingud. Punaarmee oli alustanud pealetungi, et võita Saksa armeelt tagasi kaotatud alad. Paljud eestlased põgenesid lahingutegevuse eest teistesse riikidesse. Peamised sihtkohad kuhu suunduti olid Saksamaa ja Rootsi. Kokku lahkus Eestist 1944. aastal ligi 80 000 inimest, kuid nende hulgas oli palju ka neid, kes teekonnal hukkusid. Eestist lahkunute hulgas oli mitmed adventkoguduse liikmed, üks nende seast oli ka tollane SPA Eesti Liidu esimees Richard Vinglas. Teekond Saksamaale algas temal koos perega Raplamaalt Kärust ning läbi Tallinna, Haapsalu, Hiiumaa ja Saaremaa jõuti lõpuks Saksamaale. Kuid varsti tuli ka seal hakata põgenema sõjategevuse eest. Oma põgeniku teekonna võttis Richard Vinglas kokku järgmiste sõnadega: “Jumal kaitses meid põgenemisteekonnal lugematu arv kordi. Ei ole kahtlust, et ainult tema abile ja hoolitsusele võisime pääseda mitmeid kordi rasketest olukordadest.“ (Richard Vinglase mälestused, kirja pannud tema tütar Lilya Wagner)

Üleskutse: Räägi inimestega, kes elasid üle selle raske aja. Las nad räägivad mõne läbielu sellest ajast ning küsi nõu, kuidas raskustes hakkama saada.

Back To Top